Tradicions i festes

El poble compta amb l’Associació d’Amics de Cornet , que és l’eina per fer reviure tradicions.

Entre les festes del poble, destaquen les Caramelles, la Festa Major al mes d’agost i la Festa del Blat, que se celebra cap al 15 de juliol. 

Festa Major

Cap els volts del 15 d’Agost celebrem la FESTA MAJOR DE CORNET.

40 anys de Caramelles

Se sap que ja a finals del segle XIX es cantaven Caramelles i es ballava el ball de cascavells en aquelles contrades, però aquestes van ser intermitents fins l’any 1958 que es van deixar de fer definitivament. Més endavant, l’any 1979, gràcies a l’entusiasme del mossèn Josep Saborit i Casalí i dels habitants de les tres parròquies es van tornar a impulsar i es mantenen des de llavors.

Les Caramelles s’acompanyaven de diferents ballets, però el 1995 es va decidir recuperar el ball de cascavells que ja s’havia ballat feia molts anys intentant ser fidel a la melodia i als passos originals.

Tot i que inicialment es cantava a les tres parròquies, actualment es canten Caramelles i es balla el ball de cascavells el dissabte al vespre de la Vetlla Pasqual a Santa Maria de Cornet i el diumenge a mig matí a Sant Miquel de Terradelles.

Aplec de Sardanes

Un diumenge de Juny els Dansaires Sallentins organitzen l’aplec de Sardanes de Cornet.

Per començar el dia amb energia els dansaires organitzen un bon esmorzar. Tot seguit missa dominical, en acabar es ballen  sardanes acompanyats de les Cobles i dinar.

Festa del Blat

És una de les festes més representatives de les nostres terres. Un record a les nostres arrels. Una demostració de com feien la sega els nostres avantpassats.

Ball de cascavells

El ball de cascavells ve d’antic, un testimoni el situa al voltat del 1890.

Desprès d’un temps d’oblit, els anys 40 va ressorgir el ball: el dissabte de Pasqua, junt amb les caramelles que la gent de Cornet cantava a Sta. Eugènia, a Sant Miquel i el diumenge a les cases de Cornet, es va tornar a ballar gràcies a l’empenta que hi va donar, entre d’altres, L’Adjuntori, del Puig.

La colla que cantava caramelles i ballava els cascavells anava caminant casa en casa, acompanyada de burrets engalanats i amb sàrries, per anar posant els presents que feien les cases de pagès.

Altre cop el costum va morir i l’any 58 ja no es ballava però va ser el 1995 que a partir dels records dels balladors i la música es va recuperar. Actualment es balla per Pasqua i festes puntuals.